Later in deze cursus ontdek je geheugentechnieken om de effectiviteit van je leren te verbeteren. Maar je oefent waarschijnlijk al een belangrijke vaardigheid om elke dag te leren – slaap!
Een actief en wakker brein is nodig voor het coderen van nieuwe herinneringen, zoals het aanleren van nieuwe concepten en vaardigheden. Maar tijdens de slaap consolideren onze hersenen ook actief onze herinneringen. Volgens het boek, Learning and Memory: A Comprehensive Reference, is geheugenconsolidatie het proces waarmee recent geleerde ervaringen worden omgezet in langetermijngeheugen. Tijdens de slaap maken onze hersenen gebruik van minder wakkere activiteit om de structurele en chemische veranderingen in het zenuwstelsel aan te brengen die nodig zijn voor het langetermijngeheugen.
Wat is je slaapnummer?
Hoewel ieders slaapnummer – de uren slaap die je elke nacht nodig hebt – kan variëren, volgens de Us National Sleep Foundation, moeten volwassenen tussen de 18 en 64 jaar tussen de 7 en 9 uur ononderbroken slaap krijgen. De Sleep Foundation biedt tips voor gezond slapen, en u kunt ook overwegen om een slaapdagboek bij tehouden om uw slaap bij te houden en manieren te vinden waarop u uw slaap kunt verbeteren.
- Houd regelmatig bedtijden en wektijden, zelfs in het weekend.
- Plan tijd om te ontspannen voor het slapengaan. Minimaliseer de blootstelling aan blauw licht van apparaten zoals uw telefoon of laptop.
- Uw slaapomgeving moet koel zijn, vrij van storende geluiden en licht. U kunt dingen zoals verduisteringsgordijnen, een oogmasker, oordopjes en een witte ruismachine (of een ander apparaat zoals een ventilator of luchtbevochtiger gebruiken om ruis te maskeren).
- Vermijd alcohol, sigaretten, cafeïne en zware maaltijden in de avond.
- Alles wat met werk en entertainment te maken heeft (computers, tv’s, enz.) moet uit de slaapkamer worden verwijderd.