e-Learning: How to Learn Online
About Lesson

Gemotiveerd blijven, vooral door uitdagende taken, is voor iedereen moeilijk. Maar een deel van het opbouwen van sterke zelfregulatievaardigheden is het oefenen van motiverende technieken. Hieronder staan verschillende strategieën om te proberen jezelf gemotiveerd te houden en vooruit te komen.

  1. Wees SLIM. We weten allemaal dat het maken van doelen een goede zaak is, maar we weten ook dat het bereiken van onze doelen moeilijk is. Een veel voorkomende reden waarom doelen vaak niet worden gehaald, is omdat het doel zelf te vaag of te groot was. Een populaire techniek voor het maken van doelen die we kunnen bereiken heet SMART, wat staat voor Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebaseerd.
    1. Wees zo specifiek mogelijk bij het maken van een doel.
    2. Zorg voor een manier om je doel te meten, zodat je de voortgang kunt volgen.
    3. Creëer een doel dat je redelijkerwijs kunt bereiken met de middelen die je vandaag hebt.
    4. Houd het doel relevant voor uw algemene waarden of afgestemd op de richting die u op wilt.
    5. Stel de tijd of datum in waarop je hoopt je doel te bereiken.
  2. Inspanning niet vermogen. We staan onze eigen vooruitgang en succes vaak in de weg door op te geven omdat we geloven dat we niet het natuurlijke talent of inherente vermogen hebben om een nieuwe vaardigheid of concept te leren. Stanford University fysioloog Dr. Carol Dweck noemt deze manier van denken een fixed mindset en het is in strijd met de realiteit voor de meeste mensen. Succes, zelfs voor de beste atleet, muzikant of wetenschapper, vereist inspanning en oefening. Geloven dat we kunnen verbeteren door vallen en opstaan, door inspanning en oefening wordt een groeimindset genoemd. Wanneer je zin hebt om te stoppen, doe dan nog een paar minuten of een beetje meer moeite en kijk of je voorbij het verlangen om op te geven kunt duwen.
  3. Moeilijkste eerst. Wanneer we uitgerust zijn en een alerte, frisse geest hebben, hebben we meer kans om uitdagende taken door te voeren dan wanneer we moe en uitgeput zijn. Gezien dit, is het beter om te beginnen met een moeilijke taak dan om het voor het laatst te bewaren. Je hebt meer energie om te besteden aan datgene dat het het meest nodig heeft. En wanneer je het voltooit, zul je je volbracht voelen, misschien zelfs opgewonden. Dit goede gevoel kan je voortstuwen om door te gaan naar de volgende, minder moeilijke, taak.
  4. Weinig beloningen. Je herinnert je misschien van de vorige modules over zelfzorg en tijdmanagement, het nemen van pauzes is belangrijk om gemotiveerd en energiek te blijven. Overweeg om je pauzes te zoeten door jezelf te trakteren op iets waar je echt van geniet; een kleine beloning voor het leveren van een sterke inspanning. Eet bijvoorbeeld een stuk chocolade, zet de muziek aan en zing mee met je favoriete liedje, of spendeer een paar minuten op social media (maar stel een timer in zodat je niet in het konijnenhol valt!).

Heeft iemand ooit een van de volgende uitspraken tegen je gezegd?

  1. Je bent wat je doet, niet wat je zegt
  2. Geen woorden maar daden
  3. Kom in actie
  4. Laten zien, niet vertellen

Hoe hard het ook is om te horen, er zit waarheid in die uitspraken over de kracht van gedrag. We kunnen ernaar streven om veel dingen te bereiken, doelen te stellen en plannen te maken, maar totdat we daadwerkelijk beginnen te werken aan het bereiken van onze doelen, het uitvoeren van onze plannen, zullen we nooit de startlijn verlaten.

De uiteindelijke strategie voor het opbouwen van zelfregulatievaardigheden is om ons bewust te zijn van en, indien nodig, ons gedrag te veranderen om onze leerdoelen te bereiken. Maar het kan moeilijk zijn op het moment dat we gefocust zijn op het leren van nieuw en uitdagend materiaal, om op de hoogte te zijn van onze acties. Hieronder staan een paar technieken om mindfulness en intentie in ons leergedrag te brengen, zodat we blijven doen wat werkt en veranderen wat niet werkt.

Houd een studielogboek bij. Naast het bijhouden wanneer en hoe lang je studeert, overweeg dan om bij te houden hoe je studeert. Als je bijvoorbeeld een studiesessie van 30 minuten plant, stop dan na 25 minuten en besteed 90 seconden aan het maken van aantekeningen in een studiedagboek over wat je hebt gedaan. Terwijl je naar een opgenomen lezing keek, dwaalden je gedachten af? Heb je social media gecheckt? Heb je de video een keer, twee of meerdere keren teruggespoeld omdat je iets miste of niet begreep? 

Probeer het op een andere manier. Als u een markeerstift gebruikt tijdens het lezen van een tekstboek, probeer u in plaats daarvan alleen op lezen te concentreren en schrijf vervolgens een samenvatting van de pagina’s die u leest. Als je meestal eerst naar de lezing kijkt en vervolgens de oefenproblemen probeert, draai dan de volgorde om. Concentreerde je je min of meer op de lezing toen je wist waar je op moest letten na het bekijken van de praktijkproblemen?

Mis nooit meer twee keer. Een populaire mantra voor het opbouwen van goede gewoonten en gedragingen is de “mis nooit twee keer” regel. Het onderliggende concept hier erkent dat we niet perfect zijn, maar dat betekent niet dat we helemaal moeten opgeven. Soms slaan we een geplande studiesessie over of missen we een opdrachtdeadline. Dat is niet erg. Om op het goede spoor te blijven, moet je je niet concentreren op wat je hebt gemist. Richt je in plaats daarvan op het NIET missen van de volgende studiesessie of opdrachtdeadline.