Heb je ooit een alinea of een paar pagina’s gelezen en gedacht: “Wat heb ik net gelezen?” Je ogen gingen over de woorden, maar je herinnert je niets. Nu moet je de passage opnieuw lezen, wat nog 10 minuten studeren is die je niet hoeft te sparen.
De handeling van het lezen garandeert geen succesvol begrip of kennisbehoud. Maar vrees niet! Zelfs als je tientallen jaren geleden voor het eerst hebt leren lezen, kun je nog steeds een betere, efficiëntere en effectievere lezer worden.
Een duurzame techniek ontwikkeld door Francis P. Robinson, een Amerikaanse onderwijsfilosoof in zijn boek Effective Study uit 1946,heet SQ3R. Dit acroniem staat voor Survey, Question, Read, Recall en Review. Het kan oefening vereisen om effectief te gebruiken, maar het is de moeite waard. De stappen voor SQ3R zijn als volgt:
- Blader of onderzoek eerst door uw materiaal om een idee op hoog niveau van de inhoud te krijgen.
- Maak een lijst van verschillende vragen die je hebt over de inhoud.
- Ga terug en lees grondig, maar probeer deze keer de vragen te beantwoorden die je hebt opgesomd.
- Haal vervolgens uit je geheugen wat je zojuist hebt geleerd. Doe alsof je iemand vertelt over wat je net hebt gelezen.
- Bekijk het materiaal met een grotere focus. Heb je je vragen kunnen beantwoorden? Zijn er nieuwe vragen gerezen? Als dit het zo is, herhaalt u het proces om te proberen uw nieuwe vragen te beantwoorden.
Een andere methode om begrip en kennisbehoud te stimuleren, is om tijdens het lezen aantekeningen te maken bij het leermateriaal. Voeg notities toe, markeer gedachten en opmerkingen, maak een lijst van vragen en maak verbanden terwijl je leest. Het gebruik van deze techniek helpt u om ingewikkelde materialen te begrijpen, maar organiseert ook uw notities om later te bekijken.
- Lees het materiaal een keer door en markeer onbekende concepten of woorden en identificeer de belangrijkste ideeën. Stel vragen.
- Lees het materiaal opnieuw en maak deze keer meer gedetailleerde aantekeningen. Markeer ideeën waar je het mee eens en oneens bent.
- Maak verbanden met andere dingen die je hebt gelezen, gestudeerd of ervaren. Markeer sleutelzinnen en ideeën en herschrijf ze in je eigen woorden. Voeg persoonlijke opmerkingen toe.