e-Learning: How to Learn Online
About Lesson

Zoals we eerder hebben besproken, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd en op de taak te blijven tijdens het online leren zonder de structuur van een cursusschema op de campus of regelmatige, live interactie met collega’s en instructeurs. Misschien nog wel meer dan in traditionele, persoonlijke leeromgevingen, moet je om je doelen te bereiken in een online leeromgeving sterke zelfregulatieleerstrategieën gebruiken.

Zelfregulering verwijst naar het vermogen om iemands denken en handelen te reguleren. We tonen zelfregulatie wanneer we onze denkprocessen en gedragingen overwegen en ons denken en handelen aanpassen om de gewenste resultaten te bereiken.

Zelfregulatie is een breed onderwerp, maar in deze module richten we ons op drie processen die je kunt toepassen om het leren te verbeteren: metacognitief, motiverend en gedragsmatig. Dit zijn belangrijke componenten, niet alleen voor succesvol leren, maar kunnen ook van toepassing zijn op elk doel of elke uitdaging waarmee je in het leven wordt geconfronteerd.

Metacognitie is een bewustzijn en begrip van het eigen denkproces. Toegepast op leren, betekent het dat je je bewust bent van en opzettelijk bent over hoe je denkt en leert, en dat je je leervoortgang plant, bewaakt en evalueert.

Het proces begint met het beoordelen van wat je weet en wat je niet weet, het plannen van hoe je gaat doen om te leren wat je niet weet, en vervolgens je leervoortgang evalueren en de nodige aanpassingen maken.

Wanneer je een nieuw onderwerp of een nieuwe vaardigheid leert, stel jezelf dan de volgende vragen. Je zou kunnen overwegen om je antwoorden op te schrijven.

  1. Welke taken moet ik voltooien of onderwerpen moet ik behandelen? (Probeer: bekijk de opdracht, scan het hoofdstuk, lees de quiz door voordat je antwoordt.)
  2. Wat weet ik al over dit onderwerp? (Probeer: noteer bekende termen, bekijk een eerder voltooide opdracht over het onderwerp.)
  3. Wat is nieuw voor mij of, op basis van ervaringen uit het verleden, wat zal moeilijk voor mij zijn om te leren? (Probeer: formuleer vragen om te beantwoorden terwijl je leest, plan extra tijd om aan moeilijke onderwerpen te besteden.)
  4. Welke aanpak zal ik gebruiken om dit materiaal te leren? (Probeer: kies een techniek voor het maken van notities, maak flash-cards, teken een mindmap.)
  5. Hoe beoordeel ik of ik de stof heb geleerd? (Probeer: geef les aan een vriend, doe een oefenquiz.)

Voor meer ideeën over hoe je actief betrokken kunt blijven bij het leren door middel van metacognitiestrategieën, lees deze blogpost van Dr. David Handel “De kracht van metacognitie in het dagelijks leven“.